Angora Kooperatif - 18 Tema Planlama Mimarlık ''28455'' Ada
TEMA PLANLAMA MİMARLIK MÜHENDİSLİK DAN. TURZ. LTD. ŞTİ.
-1 NOLU BİLGİ NOTU-
28455 ADA 2 VE 3 PARSELLER
*Bu bilgi notu, TEMA PLANLAMA Mimarlık, Mühendislik, Danışmanlık, Turizm Ltd. Şti. tarafından sürdürülmekte olan “Angora Evleri Planlı Tarihi Araştırma Çalışması” Kapsamında ayrıntılı olarak yer alacak açıklamalar esas alınarak hazırlanmıştır.
1. 28455 ADA 2 ve 3 SAYILI PARSELLER HAKKINDA BİLGİ NOT
Beytepe Toplu Konut Alanı (Angora Evleri) yerleşmesi, Ankara'nın güney, güney-batı Eskişehir yolu koridoru üzerinde yaklaşık 200 ha. Yüzölçümünde, yaklaşık 2.000 konutun yer aldığı ve yaklaşık 10.000 kişinin iskanının öngörüldüğü, bölgesinde marka değer yaratmış Ankara’nın en prestijli konut projelerinden biridir.
Bu kapsamda, Angora Evlerinin 1990 yılı onanlı ilk imar planında planlama alanının merkezi konumunda bulunan 28455 ada 2 ve 3 parseller hakkında bir planlı tarih açıklaması yapmadan önce söz konusu parsellerin de içinde bulunduğu bölgenin ilk onanlı plan kurgusu içerisindeki yerini ve önemini anlatmak gerekmektedir.
Söz konusu bölge planda, yerleşim alanının geometrik merkezi üzerinde ulaşılabilirliğin en uygun olduğu önem ve konumda yer almakta olup, yerleşim alanında iskan edilecek nüfusun ticari, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanacağı bir bölge olarak öngörülmüş, merkez, merkez-alt merkez ilişkisinin iyi kurulduğu, yaya ve trafik ulaşım sisteminin bütünlük ve devamlılığının iyi kurgulandığı bir alan olarak tasarlanmıştır.
Bu nedenle, yerleşim alanının kalbi olarak düşünülmesi gereken bu bölgede şimdiye kadar yapılmış ve bundan sonra yapılması düşünülen her türlü rant amaçlı girişimin yakından takip edilmesinin, Angora Evleri Yaşam Alanının sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olduğu gerçeğinin bilinmesinde yarar görülmektedir.
28455 ada 2 ve 3 sayılı parsellerinde içinde bulunduğu söz konusu bölge kapsamında, aşağıdaki plan örneğinde görüleceği gibi ilk onanlı planda, İlkokul Alanı, Çok Amaçlı Ana Ticaret Merkezi, Spor Tesisleri-Park Çocuk Oyun Alanları ayrılmıştır.
1990 Yılı Onanlı Plan
Ancak bu parseller ve içinde bulunduğu bölge bugüne kadar sürekli göz önünde bulunarak rant amaçlı girişimlerin odağında bulundurulmuştur. Bölge tespit edildiği kadarı ile altı kez plan değişikliğine konu olmuş, bu değişiklikler sadece kamu kurumlarının talepleri ile olmamış zaman zaman da kamu kuruluşları eli ile şahıslar tarafından gündeme getirilmiştir.
Süreç içerisinde söz konusu değişiklikler, duyum alınması halinde, kooperatif yönetimlerinin itirazlarına konu olmuş ve idare mahkemelerince defalarca değişiklik planları iptal edilerek alan plansız konuma düşmüş, alınmaması halinde ise onanarak yürürlüğe girmiştir.
Ancak burada önemle üzerinde durulması gereken en önemli husus, ilk onanlı planda görülebileceği gibi planlama alanının ihtiyacını karşılamak üzere ayrılmış bulunan Çok Amaçlı Ana Ticaret Merkezi Alanı sürekli yapılan bu plan değişikliklerinde malesef unutulmuş olmasıdır.
Bu durum 10.000 kişinin ihtiyacı olan ve ana merkezde konumlandırılmış bulunan bu alanda küçük bir alışveriş merkezinin varlığını ortadan kaldırmış, bir manavı, bir kasabı, bir marketi, bir pastanesi olmayan seyyar satıcıların kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda ticari faaliyetleri sürdürdüğü bir yerleşim alanı ortaya çıkmıştır.
Bu değişiklikler sonucu ana ticaret alanı kullanımının bir bölümü karma kullanım adı altında (konut+ticaret) konut alanı kullanımına dönüştürülmüş ve farklı bir tipoloji ile konut kullanımında villaların yer aldığı bir alan olmuş, bir bölümü ise altı kez plan değişikliğine konu alan içerisinde yok edilerek unutulmuştur.
Bu nedenle, her türlü ranta açık olan yerleşim alanımızın sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile alışveriş ihtiyacı çevredeki marketler ve alışveriş mekanlarından sağlanmaktadır. Konutkent örneğinde olduğu gibi küçük ölçekli bir alışveriş merkezi ilk onanlı plandaki yerinde hayata geçirilmeli ve bu konuda belediye ile mutlaka görüşmelere zaman geçirilmeden başlanılmalıdır.
Bu bölge kapsamında yer alan ve ilk onanlı planda Spor Tesisleri- Park Çocuk Oyun Alanları kullanımında bulunan 36.282m2 yüzölçümündeki 28455/1 sayılı parsel, ifrazen 27167 m2 yüzölçümünde Belediye Mülkiyetinde 28455/2 sayılı parsel ile 9115 m2 yüzölçümünde Maliye Hazinesi Mülkiyetindeki 28455/3 sayılı parseller olup bu parsellerde de aynı süreçler yaşanmıştır.
Bu parsellerde ilk plan değişikliği Çankaya Belediye Meclisinin 28/08/2004 gün ve 270 sayılı kararı ile uygun görülerek Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 15/10/2004 gün ve 105 sayılı kararı ile onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğidir. Bu değişiklikle alan Sosyal Kültürel Rekreasyon Alanı olarak planlanmış, yapılanma koşulları E :0.10 h.max serbest olarak belirlenmiştir.
ikinci kez Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 14/04/2008 gün ve 1008 sayılı kararı ile yapılan plan değişikliğinde 28455 ada 2 ve 3 sayılı parsellerin kullanım kararı E:1 h.max serbest yapılanma koşullarında Ticari Rekreasyon Alanı olarak ayrılmıştır.
Kooperatif yönetimi tarafından yapılan itiraz ve açılan davalar sonucu, Ankara 10.İdare mahkemesinin 04/02/2009 gün ve E:2008/1019,K:2009/136 sayılı kararı ile nazım imar planı değişikliği iptal edilmiş, alan plansız konuma düşmüştür.
Aynı parsel de bu kez Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 15/07/2009 gün ve 169 sayılı kararı ile yapılan plan değişikliğinde parsellerin kullanım kararı Eğitim Alanına dönüştürülmüş, söz konusu değişiklikte Ankara 9. İdare Mahkemesinin 30/09/2010 gün ve E:2009/1586,K:2010/1228 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
Yeniden plansız durumda kalan söz konusu parsellerde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 14/03/2011 gün ve 791 sayılı kararı ile onanan plan değişikliğinde parsellerin kullanım kararı Rekreasyon Alanı olarak belirlenmiştir.
Görüldüğü gibi defalarca yapılan plan değişiklikleri ile yetinilmemiş, söz konusu parsellerde bu kez kullanım kararı, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 10/11/2013 gün ve 1932 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planında E:1, yencok serbest yapılanma koşullarında Eğitim Alanı ve Özel Eğitim Alanı kullanımına olarak belirlenmiş, ancak bu plan değişikliğine de kooperatif yönetimimizin itirazları sonucu Ankara 12. İdare Mahkemesinin 22/10/2014 gün ve E.2014/556, K: 2014/1161sayılı kararı ile iptal edilerek parseller yeniden plansız konuma düşmüştür.
Son kez Ankara Büyükşehir Belediyesi bu kez söz konusu parsellerde 6.kez kullanım kararı belirleme çalışmasına girmiş ve Belediye Meclisinin11/01/2018 sayılın kararı ile parsellerde kullanım kararının Sosyal Kültürel Rekreasyon Alanı önerisini Rekreasyon Alanı olarak tadilen onaylamış, parselde yapılaşma koşulları E:0.15 hmax serbest olarak belirlenmiştir.
Özetle; Söz konusu parsellerin kullanım kararı İlk onanlı planda spor tesisleri, park, çocuk oyun alanı iken;
1. plan değişikliği ile Sosyal Kültürel Rekreasyon Alanı, E:0.10 (iptal),
2. plan değişikliği ile Ticari Rekreasyon Alanı, E: 1(iptal)
3. plan değişikliği ile Eğitim Alanı,(iptal),
4. plan değişikliği ile Rekreasyon Alanı,
5. plan değişikliği ile Eğitim Alanı ve Özel Eğitim Alanı, E:1,
6. Rekreasyon Alanı E:0.15 olmuş bu şekilde söz konusu parsellerde kullanım kararı sürekli plan değişikliklerine konu olmuştur.
Aşağıda 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planı örnekleri yürürlükteki plan örnekleridir.
Bu kapsamda yer alan Maliye Hazinesi mülkiyetindeki 28455 ada 3 sayılı parsel, bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde satışa konu olup satış ihalesi yapılmıştır. Söz konusu parselde daha önce kooperatifimizin girişimleri ile imar barışı başvurusu üzerine yapı kayıt belgeleri alınmış ve parselin tarafımıza satılması talebinde bulunulmuştur. Ancak parselin hukuken satışının uygun olmadığı mahkeme kararları ile kesinleşmişken bu kez bir şahsa satılmış olması konusunda kooperatif yönetimimiz gereken hukuki işlemleri başlatmıştır.
Burada üzerinde durulması gereken en önemli husus, parselin mülkiyeti değil kullanım kararıdır. Rekreasyon Alanı kullanımındaki söz konusu parselin mülkiyetin Maliye Hazinesinde ya da şahısta olması önemli değildir. Kooperatif yönetimimizin esas ve usul yönünden yaptığı hukuki girişimler yerindedir.
Ancak bundan sonraki süreçte hukuki sürecin takibi yapılırken, parselin kullanım kararının değiştirilmesi yönünde bir girişim olması halinde gerekli müdahalelerin zamanında yapılması yönünde farkındalığın sağlanmasında yarar görülmektedir.
Aynı zamanda, Belediyenin bu alanda kendi mülkiyetini de kullanarak yapmayı planladığı Rekreasyon Alanı kullanımı kapsamındaki Sosyal Tesis Projesinde de mutlaka katılım sağlanarak yerleşmemizin ihtiyaçları, hak ve hukuku konusunda duyarlı olunması, bu kapsamda, mülkiyetimizdeki yaşam alanımız içerisindeki diğer parsellerle takas koşularının araştırılarak proje geliştirilmesi konularında gerekli tüm çalışmaların da yapılması gerekmektedir.
1/5.000 Ölçekli Son Nazım İmar Planı Değişikliği
1/1.000 Ölçekli Son Onanlı Uygulama İmar Planı Değişikliği
SON ONANLI PLANLARA İLİŞKİN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS KARARLARI